A betegség a lélekben kezdődik - egy tünet lélektana

sziv tuz

Évekkel ezelőtt volt egy nagyon szomorú tapasztalatom. Egy barátot láttam tíz évi szenvedés után meghalni. Öt különböző rákos betegségből gyógyult meg teljesen. A hatodikba belerokkant, a hetedikbe belehalt. Végig azt hitte, mindent megtett azért, hogy egészséges legyen. Mindent a fizikai szinten és mindent az életében, a lelkében is. Tudta, hogy a fizikai szinten kezelni, gyógyítani a tünetet nem elég. Mert ha a lelki okokat nem kezeljük, előbb utóbb egy másik tünet, sajnos más szerven, látszólag összefüggés nélkül megjelenik.

Barátom tudta ezt, ám azt nem vette észre, hogy lelkünket nem lehet becsapni. A "megoldást", melynek mindössze haszna, nyeresége van, eredménye pedig semmi - elhárító stratégiának nevezzük. Ezzel pedig a lélek, azaz spirituális lényünk nem éri be. Attól függően, hogy épp milyen elhárító stratégiát alkalmazunk - fognak előjönni a különböző tünetek.

Néhány könyv magyarázata ebben a témában - a betegségek lelki okairól - nagyban segíti ezt a megoldásnak álcázott "megoldást". Az amúgy is sajnos kézenfekvően alkalmazott szemüvegek, racionalizálások, elhárító stratégiák ezekben a könyvekben burjánzanak igazán. Részletesen sorolják az "okokat" és minden felsorolt dolog ellenkezője is megtalálható. Bőven van miből - sajnos önigazolásul - válogatni. Ennek eredményeképp a lélek diszharmóniáját jelző tünet, szépen sorban, minden csakra megfelelő szervén, előjön, s ha még mindig nem találtuk meg a valódi megoldást, egyre súlyosbodik.

Pedig a valódi ok, mindig konkrétan egy pillanatra visszavezethető, meghatározható. A <Spirituális sorsanalízis> során - Szondi Lipót munkásságát is követve, személyes tapasztalataimat és mások esetéből tanultakat alkalmazva - például ez az oknyomozás történik. Általánosítani egyféleképp lehet: Vigyázz, az EGO a SZÍV ellenében hozott egy racionális DÖNTÉST!

Az ilyen döntések először mindig megnyugtatók, azt gondoljuk uralkodunk érzéseink, életünk kihívásai, netán kapcsolataink felett, eltávolítottuk a zavarónak minősített körülményeket, kezünkbe fogtuk a gyeplőt.

Igen az Ego kezébe.Látszólag megoldottuk a bennünk folyton feléledő feszültség, düh és/vagy félelem eltávolítását. Mindent amiről úgy gondoljuk, hogy akadályoz.
Pedig az akadályok - hosszú távon - épp így tornyosulnak elénk!

Minden betegségnek, tünetnek ez az értelme életünkben. Segítségükkel feltárhatjuk a valódi akadályokat, melyek mindig szívünkben vannak. A tünetek megértésével elvégezhetjük azt a lelki munkát, amely szívünk megértéséhez, a valódi egészséghez vezet.

Farkas Erzsébet 

 

Barátságból lehet szerelem, ám szerelemből barátság – soha.(?)
tulipanos macska

Már nem tudom, hol olvastam ezt a mondatot, de szíven üt mindig, ha erre gondolok. Mert minden szerelemben hosszabb-rövidebb idő után, meg kellene a barátságnak jelennie.


A beteljesületlen szerelem, két ember egymástól való irreális félelmét tükrözi, azt az ösztönszintre száműzött páni félelmet, amelyet egy-egy kapcsolatot látva - esetleg saját bőrünkön megtapasztalva - gyermekkorunkban éreztünk. A gyermekkorban elszenvedett veszteségtől és a szintén itt megélt, lelki vagy fizikai sérüléstől való félelem, megakadályoz abban, hogy a mindennél jobban vágyott kapcsolatot realizáljuk. Megriadunk attól, ha szeretnek - hisz felnőttként sem tudja egyikünk sem elhinni azt, hogy szeretik és szerethető.

Bizony, gyakran haraggal végződik egy ilyen kudarc.

Pedig igazán ekkor lenne szükség arra, hogy segítsünk egymásnak gyógyulni, regenerálódni - hiszen senki nem tudhatja jobban kettőnknél, hogy mit jelent elveszteni a biztonságot jelentő szeretetet és megélni az elutasítás szégyenét.
Ám a zsigereinkbe vésett bizalmatlanság felülírja a józan ész, de a két szemünk által látott valóság tapasztalatát is, és hiába kerget egymás karjába a vágy, a döntő pillanatban mégis menekülni fogunk - mindketten.

Ilyenkor a szeretet tudatos döntésünk lehet, semmi más: én szeretlek és szeretni foglak téged! Minden látszat, félelem és elutasítás ellenére.
Itt kellene a barátságnak is megjelennie a szerelem mellett, mert, ha csak a félelem uralkodik - összetörhetjük egymás szívét...

Aki ismeri a Rezonancia törvényét, tudja, hogy ez a találkozás elkerülhetetlen volt és tudja azt is, hogy a lelki sebek begyógyítása - sokszor a fizikai szinten is megjelenő fájdalom gyógyítása - csak így lehetséges.
Lassan, türelemmel lehet egymást megszelidíteni, elvárás helyett kölcsönösen adni, hogy épüljön az intimitás, hogy gyógyuljon a bizalom. Mert a szeretet nem létezhet bizalom nélkül.

A másik fontos helye a barátságnak, egy már működő szerelmi kapcsolatban van.
Amikor egymást választjuk arra, hogy itt a fizikai világban együtt folytassuk az utat, együtt építsünk otthont, gyerekeket vállaljunk, fontos, hogy választottam a szerelmem, és - idővel - a legjobb barátom is legyen. Mert beleszerethetünk valaki másba is egyszer, mert megbetegedhetünk, mert megváltozhatunk.
Mert nem vagyunk tökéletesek, mert nem vagyunk egyformák, más a szeretetnyelvünk, a vérmérsékletünk, a múltunk, mások a félelmeink, a csalódásaink.

Mindkét szerelem-szeretet eleinte könnyű, mert azt látjuk a másikban, amit mi vágyunk, akik mi vagyunk, akik lenni szeretnénk. És ez a vonzás, ha lassan rajongássá válik, akkor tör ki rajtunk a szerelem. És minél nagyobb a vonzódás, kiderül, hogy a felszínen annál különbözőbbek vagyunk, és annál hasonlóbbak - legbelül.
Ez a skizofrén állapot óhatatlanul megteremti a problémákat, mely látszatra a kapcsolat problémája lesz.

Ám a kapcsolatban felmerülő nehézségek, a konfliktusok, minden esetben a saját megoldandó életleckéink, életfeladataink.

Mégis, gyakran ilyenkor választunk másik, hozzánk illőbbnek vélt társat, ám a feladatot - sokszor évek múlva és ezerszer nehezebben - mindig visszakapjuk. Sajnos tapasztalatból tudom. Mert a szerelem nem választás dolga, nem egyszerű kellemes élettér. Az igazi szerelem a Sors akaratából kapott rajongás, amely menthetetlenül összeköt.

A szerelem megértése túlmutat a spiritualitáson, annál sokkal több - mély összetartozás az életünk során elszenvedett hiányokban. S mint ilyen lehetőség.
Igen, a szerelem - egymás és a kapcsolat segítségével - lehetőség a sebeink és veszteségeink gyógyítására, a kiteljesedésre, létünk céljának megtapasztalására.
És ebből adódóan az euforikus örömre.

Mindezért mámoros-viharos szerelmünknek meg kell szelídülnie, hiszen az életünkben a három legnehezebb dolog: hinni, bízni és megbocsátani.
Mert hinni annyit jelent, hogy tudni - azaz megérteni a másikat; bízni annyit jelent, hogy szeretni; és megbocsátani annyi, mint továbblépni a megbántottságból. Az intimitás, a szeretetkommunikáció - e három képesség kiteljesedésének útja lehet.

Ez a folyamat tudatosságot, egy döntést és sok munkát kíván. Ki kell bírni a lélek sötét éjszakáit - azaz túl kell lépni a kishitűségen, az önbecsülés hiányán, a félelmeken. Foggal, körömmel kell megtanulni küzdeni - a bizalom, azaz a szeretet képességéért.

Mert megéri szeretni.

A képen a szeretetminőségek szimbólumai: Piros az egyes csakra, a biztonság és a bizalom; zöld a négyes csakra, a közösségvállalás bizalma, az ítélet- és elvárásnélküliség, a Te is Én vagyok; a fehér a tízes csakra a jin energiája, az együttérzés.

Ha ezeket rendbe hozzuk, létrejön a szakrális szerelem: erosz, filia, agapé.


Farkas Erzsébet

 

tojasbol szuletnek
EQ és SQ, a Spirituális Törvények- Út Önmagunkhoz az érzelmi és a spirituális intelligencia segítségével -

 
Sokat tudunk már a fizikai világ törvényeiről, testünk működéséről. Az elme, a lélek világa azonban, mintha nem hozná ilyen „könnyen” tudomásunkra titkait. Pedig a spirituális törvények is természeti törvények. A nem látható világ törvényei. S a természet törvényeiről nem nyithatunk vitát, hogy hasznos-e, jó-e nekünk! Amiben hiszek, amit tudok, amit megtapasztaltam, hogy e törvények ismerete, megértése és használata nélkül csak félkarú óriások vagyunk: erőfeszítéseink arra, hogy változtassunk életünkön, körülményeinken, a másik emberrel felmerült problémáinkon, sokszor kudarcot vallanak.

A Vízöntő kor kihívása, hogy le tudunk-e mondani az akaratunkról a tudatos cselekvés javára. (IQ) Hogy miért? Nos, akarattal nem sikerülhet! Tapasztaltad-e már gyomrodban azt a furcsa érzést, ami akkor kerít hatalmába, ha valami nem sikerül? Vagy még inkább akkor, ha valakit nem vagy képes meggyőzni igazadról, vagy nem teljesíti kérésedet. Nos ez a feszültség ragadós! Azt is mondhatnám negatív energia. Az, amit azonnal át is adunk társunknak, melytől csak nagyobb lesz benne az ellenállás. Hogyan járhatunk mégis sikerrel?

Meg kell tanulnunk érzelmeink nyelvét. (EQ)

Gyermekeinket mi tanítjuk élni. A legjobbat akarjuk adni nekik -ez nem lehet kérdés! A kérdés az: ezt adjuk-e és ezt kaptuk-e mi szüleinktől, minden igyekezetük és erőfeszítéseik ellenére is? Gyermekkorban megtanuljuk milyen a világ – úgy, ahogy szüleink és mások láttatják velünk! Szemüveget, sőt szemüvegeket hordunk anélkül, hogy észrevennénk. Szerencsés az a gyermek, akinek abban segítenek, hogy kiegyensúlyozott önértékelése legyen, azt érezze, hogy ő szerethető, és hogy biztonságban felfedezhesse, valójában milyen is a világunk! Gyermekkorunkban „megoldásokat” tanulunk, vagy vagyunk kénytelenek kitalálni kudarcaink elhárítására, és felnőttként gyakran csak szakember segítségével jövünk rá, hogy pontosan ezek az életstratégiák egyben újabb és újabb kudarcaink forrásai is.

Meg kell tanulnunk azt a megoldást, amely eredményre vezet.

A spirituális intelligencia (SQ) - a borotvaél intelligenciája: csak egy út van, a tudatos út, és az ösvény maga a borotvaél! Ezen az úton azonban, csak akkor járhatunk, ha ismerjük és alkalmazzuk a spirituális törvényeket: A szeretet törvénye, a magasabbrendű akarat és az akarat törvénye, a harmónia, a cselekvés, a változás törvénye, a választás és a fejlődés törvénye, a pozitív energiateremtés, a vonzás és a rezonancia, a gondolatérzékelés, a hatalom, és az adás törvénye.

Az eredmény, amire oly nagyon vágyunk a szívünkben lakik: szeretve lenni és szeretni! Ám a szeretetet tudatosan tanulni kell. A szeretet cselekedet, nem csak érzelem. S vele mindig együtt jár a siker.

 Farkas Erzsébet

                                      _______________________________________


farkasno


Hierarchia és Erő vagy Együttérzés és Felelősségvállalás?


Egyre többször olvasom, mondhatni divat, az állati ártatlanságot, tisztaságot példaként felhozni, szembeállítva az emberi viselkedés fonákjaival. Ezen értékrendben azonban pozitívumként nyugtázandó és példaértékű például, a farkasok és a szurikáták csoportjaiban fellelhető kemény hierarchia is. Ennek a hierarchiának hozadékaként említik a csoport azon képességét, hogy leggyengébb tagjai számára is erős védelmet képes nyújtani.

Az emberi fejlődés útja azonban nem visszafelé vezet. Az erő és a hierarchia  szükségszerűségét semmilyen okfejtés nem igazolhatja egy emberi társadalomban, az együttműködés, az együttérzés, és a szeretet helyett. Vissza kell hoznunk a világba a Jin energiáját!

Tény, hogy az állati tudat legfejlettebb fokán a tiszta érzékelés, a kötődés és a magasrendű gondoskodás áll. Ám ahol létezni, védekezni, védelmezni kell az, az a közeg ahol élnek - természetes, hisz maga a természet. (Ami még maradt nekik.)

Az evolúciós pszichológia és a politikai érdekek ide helyeznék az embert. És a vásárló állat ezzel megelégszik. A silány minőséget gyártónak, de fogyasztójának sem 'esik le', hogy működési módja megegyezik a rákos daganat tragédiájával - azt fogyasztja el, ami garantálná életét.

Pedig az emberi tudat alapvető lehetősége és kötelessége is a gondolatokkal való tudatos teremtés, amelyhez azonban - minimálisan is - spirituális intelligencia /SQ/ kell.
[Erre a teremtésre kiváló példával szolgálnak a legújabb placebo kutatások is.]

Környezetünk és az ember súlyosan beteg. Mi tettük azzá és gyógyítani is csak mi tudjuk. Az állati csoporttudat helyett az egységtudatba emelkedve, Isteni Énünket felfedezve...
Mert az embert és környezetét nem védelmezni, de gyógyítani kell. Latinovits Zoltán szavaival élve: Ember az ember patikája.

Namaste!  Erzsébet

                 ______________________

Ami a szemnek nem látható


csakras no
 
                          Nő csakrákkal - a 10 csakraAz ember 7 csakrája


muladhara csakra
Muladhara, gyökércsakra I.

   
Nagyításhoz kattintson a képre!  
   
svadishthana csakra


Svadishthana, szakráliscsakra II.
Nagyításhoz kattintson a képre!  
   
manipura csakra
Manipura, személyiségcsakra III.
Nagyításhoz kattintson a képre!  
   
anahata csakra
Anahata, szívcsakra IV.
Nagyításhoz kattintson a képre!  
   
vishuddha csakra
Visshuddha, torokcsakra V.
Nagyításhoz kattintson a képre!  
   
ajna csakra
Ajna, homlokcsakra VI.
Nagyításhoz kattintson a képre!  
   
sahasrara csakra
Sahasrara, koronacsakra VII.
Nagyításhoz kattintson a képre!  
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE: