sahasrara csakra

 

 

 

   Namaste!

   A Bennem levő Isten

   üdvözli, a Benned lévő Istent!

 

 

 Tv műsorok:

Smaragdút - Ajánló

Smaragdút - A szakrális csakra a kapcsolatban

További Smaragdút adások:

A Föld erővonalai, gótikus katedrálisok: https://player.vimeo.com/video/30594942

Párbeszéd a lóval: https://player.vimeo.com/video/32139299

A szív üzenete: https://player.vimeo.com/video/31717916

Félelem: https://player.vimeo.com/video/31188027

Családi viszonyok 1.: https://player.vimeo.com/video/33661970

Családi viszonyok 2.: https://player.vimeo.com/video/34514785

A felelősség karácsonya: https://player.vimeo.com/video/35312541

Szavakkal verve: https://player.vimeo.com/video/50716177

Emberi játszmák 1.: https://player.vimeo.com/video/51699986

Emberi játszmák 2.: https://player.vimeo.com/video/52492320

Az ember kettő: https://player.vimeo.com/video/148127168

Kapcsolat vagy nem?: https://player.vimeo.com/video/150423039

Egyensúly vagy harmónia a kapcsolatban: https://player.vimeo.com/video/151839372

További adások elérhetők a Fix Tv videótárában: https://www.fixhd.tv/category/musorok/smaragdut/

 

Spiritusz - Fejlődés

További Spiritusz adások:

Teremtő gondolataink: https://player.vimeo.com/video/17491931

Szeretet, szeretetjátszmák: https://player.vimeo.com/video/19741814


Előadások a Lélek tv-n:

Farkas Erzsébet - Csakrák

További Lélek tv előadások:

Varázslatos rend az univerzumban: https://player.vimeo.com/video/90592794

Magyarország idegáramai: https://player.vimeo.com/video/92659979

 


Adni lehet…

Az igazi ajándék nagy dolog, emberi sorsok fordulhatnak rajta, fénylő ösvény vagy széles út nyílhat a boldogság felé. Az élet minden pillanatában kaphat az ember valami fontosat, amelyről sokszor csak hosszú évek múlva derül ki, hogy létezni sem lehetne nélküle. Ám adni sohasem késő, ezer elmaradt ajándékot pótolhat egyetlen őszinte ölelés.

Adni lehet életet, szerelmet, bizalmat, szeretetet, lehet enni adni, pénzt adni, munkát adni – száguldó korunkban sokaknak, legtöbbünknek mindez igazi, éltető ajándék. Az ünnep fényét mégis a tárgyakban manifesztálódott szeretet adja a legtöbb családban, s az emberi kapcsolatok majd mindegyikében.

Gyermekként igazi csodákban volt részem, a kerti fűben keresgélhettem a nyuszi fészket, és a levendulabokrok között leltem meg első hangszeremet, a kicsi hegedűt. Karácsony böjtjének utolsó napján egy láthatatlan kéz aranysztaniolba csomagolt török csoki papucsot csempészett a hóval borított postaládába – akkor még elképzelhetetlen volt a fekete karácsony –, s e kis csillogó papucshírnök adta meg a jelt a fenyőfák díszítésére. Nagyapám születésemkor két kis ezüstfenyőt ültetett a ház elé a kertbe, amelyek velem nőttek még akkoriban. Ezeket öltöztettem én fel dió-, szalonnabőr- és kenyérbélruhába, hogy utána az ablak mögött figyeljem, ahogy lakmároznak rajta a hasznos és haszontalan madarak.

Akkor kezdtem megérteni, amit az ember egy életen át tanul: adni annyit tesz, mint szeretni. Feltétel és elvárás nélkül. Ezt a szeretetet kaptam én meg itt, ebben a kis hegyi házban, itt találtam a bizalom és őszinteség gyógyító melegére, amelyet azóta is életem legnagyobb ajándékának tudok.

Nekem azonban nincs gyermekem, akinek mindezt visszaadhatnám, viszont van gyermek, akitől kapok. Mosolyt, ha meglát, kiflit, csokit, ha az van éppen a kezében. Sajnos, ritkán látjuk egymást, s az együttlétet bizony ajándékkal pótolom. Mégsem ajánlanám egyetlen szülőnek sem, hogy az együtt nem töltött órákat csokoládéval, süteménnyel tegye jóvá – az édesség mindig boldogságpótló marad. S ahol tejre – kenyérre alig telik és az ablakból szürke panelra látni – oda is beköltözhet esténként a sütőben sütött krumpli illata. Egy meséskönyv kemencét varázsolhat a szobába, és a betűk világa kinyithatja a képernyőbe zárt képzelet börtönét.

Manapság – a sok háború és természeti katasztrófa idején – igazi ajándék az is, ha egy kisebb-nagyobb közösség zavartalanul élheti ünnepeit, hagyományait. A szeretettel sütött-főzött étel kinyitja a szíveket, megoldja a nyelvet, és ha az élet kegyes hozzánk, megadja, hogy dédmamától unokáig aprók és nagyok ott ülhessenek a szépen terített vacsoraasztalnál. S ha van odafigyelni időnk, a lassan felelevenedő emlékek mélyén felfedezhetjük egy-egy hosszú élet miden örömét, bánatát és a bölcsességet, amire az idő tanít. Az együtt töltött idő, a meghallgatásra szánt idő, a készen kapott tapasztalat. Amit adni is, kapni is nagyon jó.

De tudunk-e még kapni? Tudjuk-e még hátsó gondolat nélkül megköszönni a születésnapi, karácsonyi ajándékot, anélkül, hogy arra gondolnánk: mennyibe került, mennyit kell majd költenem, ha nekem kell ajándékot vennem? S ha valami olyan értéket kapunk, amit mi soha nem tudunk viszonozni, tudjuk-e még egyszerűen, szégyenkezés nélkül azt mondani: köszönöm. Az igazi szeretet nem méricskél, és nem lekötelező. Tudunk-e úgy adni, hogy közben nem ácsingózunk elismerésért, megbecsülésért, szeretetért? Adni úgy, hogy semmit nem várunk cserébe érte? Tudunk-e társunknak úgy ajándékot adni, hogy nem szabadságát kérjük érte? Tudjuk-e azt adni, amit legszívesebben magunknak megtartanánk? Oda tudjuk-e adni azt, ami nekünk a legdrágább? S ha odaadjuk, honnan tudhatjuk, hogy eleget adtunk-e? Hiszen az ajándék értékét csak az tudja becsülni, aki kapja. Nekünk, ajándékozóknak, pedig egyet érdemes jól eszünkbe vésni: a szeretet kimutatása nem egyenlő a szeretettel, a szándék, az érzés belül van.

Szerző: Farkas Erzsébet
1995 - Magyar Hírlap, Karácsony

 


2008 - Népszabadság, Rivalda rovat

 

Van benne spiritusz
 

Meggyőződése, hogy a sorscsapásokat nemcsak Isten méri ránk, és sorsunk sincs meghatározva, pontról-pontra születésünk pillanatában. Vannak azonban olyan spirituális törvények, az univerzum - pszichénkre vonatkozó – törvényei, amelyeket észre kell vennünk ahhoz, hogy sorsunkat jó irányba fordítsuk. Van két tévéműsora is, de nincs sem üveggömbje, sem kártyája, amiből a nézőknek megmondaná a jövőt. Sokkal inkább az életünkben történt események, döntések következményei érdeklik, és az, szabad akaratunkból hogyan változtathatunk életünkön.

Farkas Erzsébet tizenöt éve foglalkozik (spirituális) pszichológiával. Műsoraival a hatékony probléma-megoldás módszerei mellett, megfelelően mértéktartó eligazítást is kíván nyújtani az ezoteria iránt érdeklődőknek. Egy belvárosi teaházban találkoztunk, ahol rendszeresen tart előadásokat. Aznap este is nagyon sokan jöttek el meghallgatni, olyanok is, akik végül be sem fértek a terembe. - Felvetődött, hogy keressünk egy nagyobb helyiséget, de én nem akartam - mondja. – Így azok jönnek el ide akiket a téma komolyan érdekel.

- Lélekvándorlás a tibeti felfogás szerint sincs: a reinkarnáció fogalma úgy határozható meg szerintük, hogy az anyagon túli, szellemi síkon létező „nagy lélek”, időről-időre tapasztalni, tanulni jön a Földre, leszületik ide, a fizikai szintre – igazít ki, mikor felteszem az első kérdésemet abban a reményben, hogy végre megtudom, ki is voltam én előző életemben.

-A tibetiek úgy gondolják, hogy abban az időpillanatban, amikor ez a lélek, testet ölt itt a Földön, újra és újra felvállal, a tudat evolúciója érdekében egy NEM előre megírt sorsot. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy a szerelmeskedő emberpár körül ott „settenkedik” a leszületendő lélek, tehát kiválasztja a szülőpárt és azzal, hogy melyik megtermékenyült petesejthez csatlakozik - genetikai készletet is választ. E két választás meghatározza azt, hogy vállalt tanulási feladatát milyen körülmények fogják befolyásolni. Életfeladatunk teljesítéséhez társakat is kapunk. Szerelmünk, barátaink, munkatársaink és persze szüleink, pozitív és negatív provokációi fogják segíteni vagy gátolni ezt a tanulási folyamatot. Ám fejlődésünk és boldogulásunk főképp azon áll vagy bukik, hogy önkéntes vagy kényszertanulást választunk-e, életünk kihívásai során. És itt már mindegy is, hogy hiszünk-e a tibetieknek vagy elutasítjuk ezt a lehetőséget, és földre szállunk.

Erzsébet először, az egyetemen fizikát és kémiát tanult. A fizika azon része érdekelte, amely a világ keletkezésére, és a nem látható világ működésére keresi a magyarázatot. Hatással voltak rá nagy fizikusok -Heisenberg és Einstein filozófiai elmélkedései. Pszichológiával azért kezdett foglalkozni, mert saját problémáira keresett megoldást.

-Meg akartam érteni az életemet, a kapcsolataimat -mondja Erzsébet. Az életemben bizonyos ismétlődéseket vettem észre, nem is keveset. Időről időre ugyanolyan típusú kapcsolatokban, ugyanolyan emberekkel találtam magam, és ugyanazokkal a nehézségekkel kerültem szembe.

A klinikai pszichológiáról azonban hamar kiderült, hogy nem ad igazi válaszokat kérdéseire. A paradox intenció módszere félmegoldást jelent, az akarat törvénye viszont teljeset- mondja. – És mivel ez utóbbi természeti törvény, nem lehet vitatkozni azon, hogy jó-e vagy sem! A spirituális pszichológia „csak” annyiban más, hogy más fogalmakkal él és megengedi azt, hogy létezőnek tekint egy rajtunk kívül álló erőt, amit lehet Istennek, univerzumnak, végső oknak, vagy a törvények halmazának nevezni. És megtanít a spirituális tudatosságra - ahogy én nevezem: a borotvaél intelligenciájára.

Figyelte e törvények működését, s kereste a választ, hogyan lehet lelkünkben változni és változtatni életünkön is. Így alakult ki az új sorselemzés, a pozitív energiateremtés és a párhuzamos stressz-oldás módszere. Ma már ő segít másokon, előadásokat, tréningeket tart. Szerinte a legnagyobb segítség felébreszteni az emberek öngyógyító képességét.

- Sokan kapcsolati problémákkal fordulnak hozzám, mások változtatni szeretnének az életükön, gyakori a depresszió, a szorongás, allergia, és a pánikbetegség. Az allergia és a pánikbetegség okai is a lelki diszharmóniában keresendők. Ha lelki problémáinkat nem vesszük észre, nem oldjuk meg, akkor a testünk fog üzenni, hogy tudassa valami nincs rendben. A mai ember állandó korlátokba ütközik a munkahelyi problémák, a párkapcsolati nehézségek, vagy a mindennapi stressz miatt. A pánik szimbolikus üzenete: figyelj csak, nem az történik amit te akarsz! Ha a tudatos cselekvés helyett akarattal keressük a megoldást, még nagyobb bajba kerülünk. Tragédia, hogy a ma embere nem tud szeretni! Aki egy barátságban elmeri mondani a kudarcait, azt leírják azzal, hogy nem sikeres. Még egy panaszkodást sem tudunk szeretettel meghallgatni. Ennek rituáléja van: figyelek, hallgatok, kérdezek, segítek a feszültséget kimondani. Nem mondom el, én mit tennék. Abban segítek, hogy a másik megtalálhassa saját megoldását. A szeretetet tudatosan tanulni kell. Ez cselekedet, nem pedig érzelem.

- És ott a szabad választás lehetősége: eldönthetjük, hogy önkéntesen tanulunk, vagy kényszertanulással – mondja Erzsébet. Ha abban találok örömet, hogy még egy autót veszek és újabb házat építek, akkor lehet, hogy észre sem veszem: dolgozom a holnapért és elfelejtem, hogy az élet nem holnapokból áll, hanem a mai nap maga az élet! Ma kell odafigyelnünk egymásra, mert holnap talán már késő lesz. Az anyagi világ korát éljük, ez vakká tesz minket, nem használjuk elfeledett érzékszerveinket, a belső hallást és látást, az intuíciót.

- Pedig igazából minden a mi kezünkben van. Nekünk kell pozitív energiát teremteni! Ez korunk kihívása: nekem kell változtatni – magamban és magamon. Ám észre kell venni az univerzum/spirituális törvények/Isten jelenlétét az életünkben. Mert felelősek vagyunk a gondolatainkért, a tetteinkért, az elvárásainkért. Mi vagyunk felelősek, és semmi nem marad válasz nélkül.

/Kosztolányi Éva cikke a Népszabadság Rivalda rovatában jelent meg, 2008. januárjában/

 


 

Interjú, 2003

[Az időgyorsulás következtében, az új dimenziókapuk megnyílásával az emberiség evolúciós lehetőségei olyan irányt vettek, melyek teljesen új felelősségeket és kötelességeket jelentenek. A 2010-es években, pontosabban a kilencedik - univerzális - tudatszint megnyílásával vált érzékelhetővé és bizonyossá, hogy az emberiség előtt nyitva áll a lehetőség az individuális tudatból az egységtudat szintjére emelkedni. Azonban már
2004. május 2-án, egy 13-as napon (13 a Lélek koronacsakrája, egyben a szellemi kundalini, a kötelesség tudatszintje) egy a kallósdi Körtemplommal kapcsolatos személyes élmény-jelenség kapcsán, többedmagammal bizonyosságot kaptam az emberiség számára megnyíló egységtudat létezéséről. Az interjú készítésének idején, ezek az információk még nem álltak rendelkezésemre. A dimenzióváltásról, a szívközpontról és a spirituális csakrákról a Kézjegy oldalon olvashatnak. 2013. április 28.]

A kérdező: Panther István
 
(Az interjú egy leendő riporter diplomamunkájának része, melyben az ezoterikus gondolatok gyors terjedésének okait vizsgálja, a médiában...)
 

Az olvasáshoz görgessen tovább!

 • Valóban több helyen találkozhatunk az Ezoteriával manapság mint régebben?
 • Az Ezoteria a belső kör tudása. E tudás nem is oly régen a beavatottak kiváltsága volt. Azonban a Földünkön, társadalmunkban és személyes életünkben egyre szaporodó tragédiák, szükségessé tették, hogy ez a tudás széles körben is ismertté váljon. Általa olyan ismeretek birtokába juthatunk, melyeket rég elfeledett őseink sok ezer évvel ezelőtt, készség szinten használtak. Erről tanúskodnak a falusi templomok kazettás mennyezeteire festett képek, a népmesei hagyomány, de e tudás birtokában írta Thomas Mann is, József és testvérei című regényét. Magyarországon a rendszerváltás után, 1989-ben megszűntek, bár talán csak azt mondhatjuk, hogy lazultak az ezoterikus nézetek terjedésének ideológiai korlátai. Ekkor nyílt lehetőség arra, hogy ilyesmivel foglalkozzanak az emberek. Az akkori „Nyugathoz” képest, -amit ma Európának neveznénk- itt sokkal nagyobb volt az emberek szellemi éhsége. Azokban az időkben Magyarországon nagyon sokan megszokták, hogy vallás nélkül élnek. De jelen van egy spirituális igény, amely elnyomhatatlan, hiszen mindenkit foglalkoztat az, hogy vége van-e itt az életnek, vagy folytatódik valahogy tovább.
 • Gondolom az emberekben félelem is van a folytatással kapcsolatban. Az, hogy esetleg nem úgy folytatódik, ahogyan szeretnék.
 • Igen. Az eléggé logikátlan befejezés lenne, hogy megszületünk, eszünk, iszunk, vásárolunk, aztán meghalunk. Az emberek erre keresik a magyarázatot. Ez a banális tény az egyik oka az Ezoteria terjedésének. A másik viszont az, hogy amilyen választ e kérdésre az itt működő egyházak adnak, az sokak számára nem elfogadható, nem tudnak vele azonosulni, mert túlzottan korlátozónak tartják. Sok embernek nem érthető az eredendő bűn elve. Egyáltalán a másokat nem sértő, nem korlátozó cselekedetek bűnnek nyilvánítása! E miatt sokan fordulnak esetleg az Ezoteria felé.
 • Ez már elég indok lehet erre?
 • Sokkal súlyosabb problémának tartom azt, hogy a kultúránk fogyasztói kultúra. Keleten még talán megvannak a lelkiség gyökerei, de ott is rohamosan romlik ez a helyzet. A nyugati egyházak gyakorlatában, viszont erőteljesen jelen vannak a fogyasztói kultúra hagyományai. Szerintem a templomokban ugyanolyan árucikk lett az örök élet, mint a társadalomban az autó vagy a rúzs. Mint annak idején a középkorban a bűnbocsátó cédulák. Most ugyan ez a helyzet: az ember a hatalmas arroganciájával azt képzeli, hogy ha "jót" cselekszik, azaz az elvárásoknak megfelelően cselekszik, akkor megvásárolhatja az örök életet és a mennyországot. Sokan ezzel nem tudnak azonosulni!
 • Az egyik sokat vitatott és támadott új dolog a mágia fogalma. Létező dologról van szó?
 • Természetesen! A mágia szó cselekvést jelent, akarattal (az én szóhasználatomban – akaraterővel) végrehajtott cselekvést. Az ezoterikus gondolkodás különbséget tesz a „fehér” mágia és a „fekete” mágia között. Illetve az Ezoteria semleges, az emberek gondolkodnak fehérben és feketében! Helyére rakva a fogalmakat: a fehéret úgy használom, hogy energia növelő, pozitív, fölfelé ívelő, tehát a szellemi fejlődést célzó. A feketét pedig az anyagba merülés szinonimájaként. Tehát ezek a fogalmak nem a negatív illetve a pozitív dolgok meghatározására, hanem a szellemi illetve az anyagi fejlődés közötti különbségtételre szolgálnak.

 • Az egyik tehát fizikai, a másik metafizikális?

 • Értelmezhető ez úgy is, hogy ha az életben kizárólag az anyagi oldalt választom, akkor az kényszertanuláshoz vezet. Akár a hibáim, akár a butaságom által. Míg a szellemi út, a megérteni akarás választása, tudatos tanulási folyamatot eredményez! Aki az utóbbit részesíti előnyben az megtalálhatja az Ezoteriában a választ, kérdéseire. Ez az a spirituális fejlődés amit máshol így nem kap meg. A másik út, a fizikai síkon való fejlődés, azaz az anyagba merülés és a kényszertanulás, a fogyasztói társadalomban gyökerezik és szorosan kapcsolódik az üzlethez. Persze ez megint nem azt jelenti, hogy az üzlettel való foglalkozás akár sikeres, akár sikertelen, kizárólag kényszertanulást azaz spirituálisan sikertelenséget és lelkiekben szenvedést jelent. Manapság sok, magát ezoterikus gondolkodásúnak valló ember, esik abba a hibába, hogy az üzlet valami nem tiszta, és itt már kifejezetten negatív jelentésű dolog. Az igazság azonban az, hogy mi a fizikai világban élünk, és ezért az anyagi lét során kell -van csak lehetőségünk- önként választani a tudatos és éber cselekvést, azaz az anyagból kiemelkedve a szellemi utat. Egy jól vezetett vállalkozás, ha nem merülünk el a fogyasztásban, és lelkünk dolgait sem söpörjük a szőnyeg alá, igazi spirituális fejlődést, és ezáltal tartós boldogságot képes adni.
 • Az ezoterikus könyvek nagy mértékű terjedése mostanában, nem ennek az úgynevezett nem tiszta üzletnek a része? Ez mennyire lehet negatív az Ezoteria számára?
 • Szerintem e könyvek kiadásával nincs semmi baj. Az már más kérdés, hogy az elolvasása kényszertanulást vagy önkéntes tanulást eredményez-e? A könyvekből az emberek megismerhetnek dolgokat és választhatnak, hiszen ha valamit megismerek, akár az anyagba süllyeszt, akár felemel, akkor is megmarad a szabad választásom, hogy elfogadom-e, vagy nem.
 • Mennyire megkülönböztethető, fölfogható egy ilyen témában az, az emberek számára, hogy mi az, ami elfogadható, és mi hazugság?
 • Tőlünk függ, azaz az életfeladataink által felvetett provokációk, megoldásának minőségétől, hatékonyságától, hogy éppen milyen szinten állunk. A Tao egyik legfontosabb tanítása: ”A cél az út maga.” Tehát úton lenni! Mindenkinek megvan a lehetősége, a különbség az, hogy ebből mennyit élünk meg önkéntes tanulással és mennyit élünk meg kényszertanulással. Viszont a medálok, karkötők, mágikus amulettek árusítása mindig is üzlet volt. Az emberek mindig is „kaptak” az ilyen kultikus tárgyak után. Ezeket a tárgyakat, -ha egyáltalán eredetiek, igaziak - meg kell tanulni használni! Sajnos manapság a könyvek is sokszor az Ezoteria kultikus tárgyainak számítanak, ilyen értelemben.
 • Akkor mit is értünk most az Ezoteria fizikai, üzleti megnyilvánulásán?
 • Egy ilyen negatívan működő üzleten azt értem, amikor valaki Ezoteria címén a köznyelvi értelemben vett „mágiát” árusítja. Például a szerelmi varázslás - amellyel természetesen a másik ember szabad akaratát próbálják befolyásolni, persze szerencsére többnyire nem sikerül. Vagy pl. a szellemek elküldése, rontások levétele, amelyeket -mivel magunk teremtjük meg azzal, hogy rezonánsak leszünk rá- csak magunk tudjuk az életünkből eltávolítani. Ebben az "üzleti mágiában" az adás-vétel megint csak az anyagba merülést hozza magával. Hasonlít ez a „túlvilággal” és „örök élettel” való sáfárkodáshoz, amit az egyházi gyakorlat szerint "jó" cselekedetekkel vásárolhatok meg. Persze az Ezoteria vámszedői nem ilyen szemérmesek. A megtévesztettség választása nagyon sokba kerül. Sok pénzbe.
 • Mit is jelenthet akkor az igazi Ezoteria a ma embere számára?
 • Az egyházak általában a társadalom elvárásaihoz való sokszor értelmetlen alkalmazkodással és a szabályok szerinti cselekedetekkel kívánják elérhetővé tenni az emberek számára a túlvilági boldogságot. Én inkább híve vagyok annak, hogy ne kényszerítsünk rá semmit senkire, mert mindenkinek megvan az a spirituális képessége, hogy hallgasson a „belső hangjára”. Ez -az igazi intuíciónk- természeti jelenség, Isteni eredetű. Ez az a spirituális értékrend amire mindig számíthatunk.
 • Az már kérdéses szerintem, hogy mennyire hallgat rá valójában az ember.
 • Természetesen, de ha kategóriákban gondolkodunk, akkor általában amit egy "Isten képviselőjétől" (pap, uralkodó, egyház) hallunk, az gyakran érdekekre épített szabályrendszer. Persze ezek az érdekek lehetnek jó szándékúak is, de akkor is szabályrendszer. Ez is „megvásárlási” kísérlet. A "mágiában" szintén nagyon erősen jelen van ez az adás-vétel. Hiszen tudunk olyan esetekről, hogy egy-egy rontás levétele, eltávolítása akár két-három millió forintba is kerül. Vagy egy szerelmi varázslás például.
 • Működhet egy ilyen varázslás?
 • Ne menjünk bele mélyebben, de ha valaki elhiszi, akkor működni fog a rezonancia törvénye. Ez nagyon veszélyes! Egy harmadik szereplő beleszól valakinek a karmájába, pedig mindenkinek joga van eldönteni, hogy meg akar e felelni sorsa kihívásainak!Ez megint csak az anyagba merülés, azaz kényszertanulás, hogy megvásárolok dolgokat! Ilyen a bulvár ezoteria, a közönséges kártyajóslás, a rossz szellemek levétele, eltávolítása, a szerelmi varázslás, azaz minden olyan „sorskikerülés” amely nem tudatos tanulás és éber cselekvés eredménye. A pénznek azonban, olyan értelemben nem vagyok ellensége, hogy ez is lehet egy eszköz a segítségkérésre.

 • Milyen értelemben segítségkérés?
 • Végül is, saját tapasztalataim, gondolataim révén is megoldhatom a sorsomat, de az lehetséges, hogy nagyon sok kényszertanulással jár. Ha viszont azt szeretném, hogy akár könyvek által, akár tanítás útján, vagy bármilyen más módon is gyorsíthassam a karmikus fejlődésemet, ezért cserébe én hajlandó vagyok fizetni . Ha régi korokra tekintünk, a szerzetesek is adományokon éltek - munkájuk az volt, hogy meséljék történeteiket, hittételeiket. Csupa jótékonyságból nem lehet élni. Ez csak szemforgatás, hisz a fizikai síkon élünk. Másrészt aki segítséget kér, vagy könyvet vásárol a fejlődéséhez, gyógyulásához, ébredéséhez, - mert gyógyítani nem, csak gyógyulni lehet - az ezt is, ezt az energiát, a pénzt teszi bele. Úgy nem lehet senkiben felébreszteni az öngyógyítás képességét, hogy ő maga nem akarja, akár pénzzel, akár gondolattal, akár szándékkal. Itt a pénz, az energia egyik formája.
 • A pénzért dolgozva, gyakorlatilag abba fekteti az energiát, amire később a pénzt költi. A kérdés viszont szerintem az, hogy mi a jobb, ha valaki a saját kutatása alapján jön rá dolgokra, vagy ha megmondják neki, hogy ez így és így van?
 • A személyes tapasztalatom az, hogy sokáig az összes ilyen irányú segítségkérő próbálkozásom kudarccal végződött. Arra ébredtem, hogy úgy ahogy tanácsolják, nem működik számomra. Az én utam eleinte a kényszer-tanuláson, később az önkéntes, tudatos, éber tanuláson át vezetett. Egy személyes tanulási folyamaton estem át, így ha ma valaki kérdez tőlem a válaszom azon alapszik, amit megtapasztaltam, amit átéltem. Természetesen könyvekből is rengeteget tanultam, de a tapasztalat a személyes siker vagy kudarc meghatározó. Semmit nem kezdenék újra! Mindenre szükségem van és volt. És nem szoktam olyasmit "ajánlani", amiről nekem csak elképzeléseim vannak. Persze senki ne gondolja, hogy az én tanulásom már befejeződött.
 • Szabad egyáltalán ilyen dolgokat tanítani, vagy csak segíteni kell a másik útját?
 • Annak kell segíteni aki fel akarja ébreszteni magában az öngyógyítás erejét. Kéretlenül segíteni nem szabad mert a dolog mindig az ellenkezőjére fordul! De ha valaki az én közreműködésemmel előre jut és ne adj Isten túl is szárnyal, annak én csak örülni tudok. Egyáltalán nem tartom rossznak, hogy másoktól tanulhatunk. Nekem sokáig a „belső hangom” - az ember hallhatatlan Isteni része - volt az egyedüli vezetőm, nem találtam meg a tanítómat. Ma már több ember is van, akit mesteremnek nevezek, akikkel sok mindenben egyet értünk, sokban vitatkozunk, de ez a dolgok rendje.
 • Szerintem természetes, ha a saját tapasztalatok által változik az ember szemléletmódja, és így néha szembekerül azzal, akitől tanult. Ezoterikus oldalról megközelítve a tanulást ugyan ez a helyzet?
 • Az Ezoteria úgy tartja az önkéntes tanulást választani kell! Ha valaki nem érett rá, hogy kapjon egy útmutatást, segítséget, akkor azt nem fogja megkapni. Akármit csinálhat, akkor sem fogja megszerezni, mert egyszerűen nem rezonáns rá, nem veszi észre. Ugyanez történik a negatív energiákkal is, ha valaki arra nem rezonáns, akkor azt nem tudják megátkozni, nem fogják leszívni az energiáját. Ahhoz, hogy ez működjön félelem kell! A bizalom hiánya. Én ezt például tudatosan kizárom, ha csak lehet nem foglalkozom vele. Az ember tudatos döntéseken keresztül jut el odáig, hogy foglalkozik-e ilyennel, vagy nem. Egyszer valaki föltette nekem a kérdést, hogy ő szellemeket idéz, és állandóan rossz szellemek jönnek, mit csináljon? Azt válaszoltam, hogy ne idézzen szellemeket.
 • És bevált?
 • Nézze, a szellemvilág létezhet, de egy másik dimenzióban, nem a mi világunkban a fizikai síkon. Nekünk ezen a világon kell megoldani a karmánkat. Ha eközben a szellemvilággal dolgunk van, akkor a szellemvilág majd jelentkezik! Minden ami ettől eltérő: tehát akarattal hívok elő szellemeket, táncoltatok asztalt, akkor olyan dolgokba avatkozom az akaratommal, ami nem az én kompetenciám.
 • Az Ezoteria terjedése miatt az átlag ember, tudat alatt mennyire tudja előhívni az ilyen dolgokat?
 • Inkább azt mondanám, hogy tudatosan sajnos nem védekezik ellene. A mai ember nem tud szeretni, ezért elborítja a félelem. Ezt a félelmet úgy próbálja elcsitítani, hogy csak személyes fizikai létével foglalkozik. Eszik, iszik, alszik, vásárol, a szerelmes ölelés helyett párosodik, alkoholt, drogot használ, amelyek megnyitják az érzékelési csatornákat. Más dimenziókba jut így az ember az ego akarata által. Annyi naiv gőggel vagyunk eltelve, hogy azt képzeljük mindenre befolyással lehetünk, ránk nem vonatkoznak az Univerzum törvényei!
 • Hogyan lehet segíteni az egyéneken, illetve mennyire ártalmas ez?
 • Ha biológiai evolúció megy végbe, akkor az úgy zajlik, hogy a gyengébbek, az alkalmazkodásra képtelenek elbuknak. Amikor a fehér vagy fekete mágiáról beszélünk, akkor is erről van szó. Mindenképpen a folyamat része, hogy csak a minőség tud kiválasztódni, mégpedig az a minőség, amelyik a szellemi fejlődés irányába indul el. De ez az elindulás egyetlen pici spirituális lépés is lehet. Egy edzés beiktatása, egy böjt, egy könyv. Egy lépés a harmónia felé.
 • Elég sok szellemileg és érzelmileg fejletlen emberrel lehet azért manapság találkozni.
 • Az Ezoteria egyik alaptétele -egyszerűen fogalmazva- az, hogy az fog történni amit várunk. Tehát ha félünk és rosszra gondolunk, akkor az a rossz következik be. Ha a jóra figyelünk, akkor az fog nőni. Egy dolog viszont szerencsére nem működik, és ez a gondolatátvitel. Pedig ezt nagyon szeretik hangsúlyozni, hogy ez egy para jelenség, neves tudósok kutatják is! Szerintem azonban sokkal demokratikusabb ez a dolog, és nincsen kitüntetett iránya. Ha működne a gondolatátvitel, akkor ott tartanánk, mint az egyházakkal, hogy valaki előírhatná nekünk, hogy mit tegyünk. Viszont működik egy nagyon fontos dolog és ez a gondolatérzékelés! Tehát nem át tudom vinni a gondolataimat, hanem mindenki képes érzékelni a gondolataimat!Ezért fontos figyelni arra, hogy mit gondolunk! Mert itt nincs lehetőség a manipulációra! Amit gondolok, teszek AZ működik! Amit gondolok, teszek az MŰKÖDIK! Javaslom mindenki végezzen el egy próbát! Érdekes tapasztalatban lesz része. Ezért ha arra koncentrálunk, hogy azokat a problémákat oldjuk meg közösen, amelyek az emberi fejlődés szellemi irányba való elmozdulásának akadályai, akkor a szívcsakra energiája által működtetett pozitív energia megteremtésére kell fókuszálnunk. Ha ezen dolgozom, akkor én az ezzel kapcsolatos gondolatokat bocsátom ki a többiek felé. A transzcendentális meditáció is például, erre a gondolatérzékelésre épül. Meg kell azonban jegyezni azt, hogy az agresszív gondolatok is eljutnak mindenkihez. Ez fertőzhet is, de nagyon fontos, hogy ugyanakkor ezen gondolatok érzékelése módot ad a védekezésre is, hiszen így ez sem titkolható.
  És van még egy másik lehetőségem is! Ha én, tudatosan úgy döntök, hogy pozitív gondolatokat várok, akkor sokkal erőteljesebben fogom a mások által teremtett pozitív gondolatokat és energia kisugárzásokat érzékelni. Ez a rezonancia törvényének egyik megjelenési formája. Példaként nézzünk egy sajnos teljesen általános emberi "viselkedést" -- én így nevezem a ma nagyon gyakori betegséget, a depressziót. E betegségben a normális működéshez képest "csak" egy hajszál különbség van: A depressziós, élete egy szerencsétlen, öntudatlan pillanatában úgy döntött, hogy ő csak a negatívat fogja érzékelni. Ezért, pontosan a gondolatérzékelés törvénye alapján indulhat el, ez az ember a gyógyulás útján. Akkor, amikor a szabad akaratát választja, ésdönt arról, hogy milyen energiát működtet és enged magához közel. Dönt arról, hogy energiáit tovább akarja-e veszíteni vagy föl akar kelni? Dönt, hogy megtanulja-e "megnyitni szívcsakráját", hogy ezáltal magának és másoknak pozitív energiát teremtsen.Ez a kérdés! Ez a döntés az emberiség fejlődésének kérdése is.
 • Akkor ez is lehet többek között az Ezoteria terjedésének az oka?
 • Igen. Hallottam egy villamos mérnököt, aki azt nyilatkozta, hogy az ezoterikusok majd megtudják, hogy mi az az energia, ha megnyalják az ujjukat és bedugják a konnektorba. Hát megmosolyognám, ha nem az emberiség jövője múlna rajta. Az Ezoteria ezzel a vaskalapos felfogással szemben nagyon nagy szabadságot nyújt. Attól, hogy Archimedes fölfedezte, vagy nem fedezte föl a felhajtóerőt, a felhajtóerő még működik! A dolgok attól még léteznek, hogy nem tudjuk esetleg bizonyítani. De azért van egy jó hírem is: ez a jelenlévő félelem és negatívitás pontosan arról szól, hogy kitermelje azt a pozitív hajtóerőt, ami átsegít a jelenlegi kaotikus helyzeten. Tehát itt van a szelekció. Nem az antiszelekció, hanem a szelekció! Ez az evolúció kulcsa... Ugyanis az életünk a tét. Földünk megmaradása.
 • Most sajnos pont azt a kort éljük amikor sok negatívat kell megtapasztalni ahhoz, hogy később jó legyen, talán ezért érződik úgy, mintha antiszelekcióról lenne szó.
 • Pontosan ezért van szükség azokra az emberekre akik tudják, hogy ez hogy működik, mert azok felelőssége, hogy ezeket a gondolatokat tovább adják. Hála az égnek egyre demokratikusabb ebben a világ, és nem szükséges, hogy az ilyen emberek felkent papjai legyenek egyes vallásoknak. Persze ez nagyon sok negatívumot is hoz magával, mert így lehet, hogy három millióért vesznek le egy rontást ha naívak vagyunk.
 • Gondolom ennek hatása az is, hogy sok szekta, vagy olyan csoport amit nem neveznek szektának, pedig az, előtérbe kerül. Mert sokan közülük úgy mutatják, hogy gyere közénk, mi foglalkozunk veled, ápoljuk a lelked, és ezt nem a pénzedért tesszük, de mellékesen ha már itt vagy, adhatnál némi részt a vagyonodból.
 • Igen, az ember társas lény, csak nem mindegy, hogy hogyan fogja föl ezt a "társasságot". Mert hogyha a szívcsakra (lásd lentebb) aspektusát nézzük, akkor az úgy néz ki, hogy először fölépítem magam -fizikai szinten- teljessé, tehát megélem az első három csakra pozitív oldalait. Ezután tudok majd igazából odafigyelni a másik emberre! Akkor már nem a hiányaimat akarom vele pótolni. Aki nem teljes, az elkezd „lopkodni” a másikból. Energiát rabol.
 • De ennek nem az lesz a vége, hogy amit ellopunk, ott hiány keletkezik, és így az a személy kénytelen lesz visszalopni?
 • Pontosan. Ezért mondom, hogy mindenkinek saját magával kell törődnie ebből a szempontból. Ha elérjük az első három csakra pozitiv működését, akkor már tudunk egymáshoz tenni, akkor jöhet a többlet, az érdek nélküli adás. Az igazi közösség érzés akkor valósulhat meg, amikor már nem csak az Én és a Te létezik, hanem kialakul egy harmadik személy, a Mi. Ezt egy párkapcsolaton jól lehet modellezni: Ha mindketten azt akarjuk, hogy te szeress engem, akkor hiánypótlásról van szó, ha azt mondjuk, hogy én szeretni akarlak téged, akkor többletről van szó, és akkor jön létre ez a Mi személyiség. Ez megint az evolúciós folyamat egyik nyeresége.
 • Milyen evolúciós folyamatról beszél?

 • Jó és egyszerű modell lehet ezt megmutatni az indiai hagyományból átvett csakrarandszer fogalmainak bevezetésével. Fontos azt megemlíteni, hogy az emberiség fejlődése még csak az első három csakrán ment végbe, de az egyes személyek életük folyamán megélnek mindhét csakrából bizonyos dolgokat. Viselkedhet valaki nagyon földhöz ragadt módon, mégis nagyon jól működtetheti a harmadik szemét, a hatodik csakrát. Ismerek olyan embert, aki alkoholista, tanulni képtelen, mégis meg tudja mondani, hogy egy ismeretlen helyen, ahol ő sohasem járt, a folyosón mit ábrázol a festmény, milyen színű a fal. Tehát működik minden csakránk, de az emberiség, a társadalom szintjén csak három csakrát abszolváltunk. Tegyük hozzá, hogy most nem is működik mindegyik jól. Hiszen az első csakra energiája működtetné a bizalom és biztonság érzetét. Sajnos ez most PÉNZ-imádatként működik. A második aspektusa az érzékelés, ebből VÁGY lett, és a harmadikból az önállóságból pedig HATALOM.Ezt aknázzák ki a szekták, ezt a magányosságot és a túlhajtott vágyakat. Az ember spirituális igényei kielégítetlenek, és a szekták azt ígérik, hogy segítségükkel a hiány pótolható. Ők azt mondják, hogy lelki képzést adnak de szerintem ez csak ego képzés.
 • Hogy érti ezt?
 • Azt mondják, hogy sikeresebb leszel, ha megtanulod a kapcsolataidat irányítani, több pénzed lesz és jól fogsz élni, és működik majd a család is. Ismertem egy embert, aki nagyon eredményesen gyógyított. Most egy "egyházban" tevékenykedik. Én őt még gyógyító korából ismerem, de most eltagadja az akkori eredményeit. Tulajdonképpen odamehetnék hozzá és emlékeztethetném arra, mikor még mi álltunk oda, őt megvédeni, amikor a gyógyításai miatt támadták. Meg tudnám mutatni az akkori nyilatkozatait, és össze tudnám hasonlítani az általa most írt könyvvel, melyben sok dolgot eltitkol, elferdít az üzlet érdekében.
 • És eközben nem veszítette el a képességeit?
 • De elveszítette. Nem is gyógyít már. Mivel most másra fókuszál, ezek a régebbi dolgok nem működnek. Ezt az embert figyelmeztette egy hatalmas karambol, hogy valamit rosszul csinál. Kevesebb mint két hét alatt kijött a kórházból, és folytatta amit elkezdett. Tehát "nem vette az adást”, hogy nem arra kellene mennie, amerre most teszi. Nagyon sok szekta azt vallja, hogy ami az ő előre jutásukat kicsit is akadályozza, az rossz, maga a gonosz! Ez nagyon veszélyes, mert jogot ad a másik ember elítélésére és ez által az erőszakos cselekedetekre is. Ez az amit az Ezoteria nem tesz! Azt mondja, hogy van egy utad, válaszd meg, mehetsz lefelé, felfelé, ám Te nem mondhatod meg, hogy más merre menjen. Nem minősíthetsz és nem pusztíthatsz el! Persze azt tudnunk kell, hogy minden tettünknek következménye van! Ezért is nem bánom, hogy terjed az Ezoteria, akár fekete mágia formájában is, mert az is tanulás. Ha valakiről három millió forintért leveszik a rontást, az biztos, hogy lekerül róla! Ugyanis öt perc alatt ennyi pénztől elesni az egy akkora sokk, hogy el is hiszi, hogy rajta már semmi rossz nincs. Ilyen értelemben tehát ez is jóra vezet.
 • Visszatérve a szívcsakrához, és az evolúcióhoz, manapság sokat beszélnek indigó- és kristálygyerekekről. Ez is mutatja, hogy születőben van egy olyan új emberiség, aki nagyon jól tudja tartani a kapcsolatot a korona csakráján keresztül az Univerzummal. Gyermekkorban mindenki rendelkezik e képességekkel, de a földi, fizikai hatások (a ma társadalmában az anyagi javakra való mértéktelen vágyódás) ezeket csökevényessé teszik. Születőben van azonban egy olyan új emberiség, akinél nem lehet ezt elnyomni! Például ezt a jelenséget is meg kell érteni, értelmezni kell mindenki számára. Ezért mondom azt, hogy az Ezoteriának életünkben egyre nagyobb szerepe van, hisz ezeket a dolgokat a fizikai szinten nem lehet megmagyarázni. Tehát az, hogy az Ezoteria egyre több embert vonz, mindenképpen a fejlődés része! Muszáj ezeknek az ismereteknek előtérbe kerülnie, ha egyre több dolgot akarunk a minket körülvevő, nem fizikai világból megismerni.
 • Akkor térjünk vissza egy picit még az eredeti kérdésre, hogy miért is terjed ennyire az Ezoteria a világon.
 • Van az emberiségnek egy hatalmas feladata, ami nagyon sürgetően jelentkezik. Nevezetesen arról van szó, hogy az emberiség -mind egyéni, mind társadalmi szinten-megtanulja használni a negyedik csakrájáta szívcsakrát! Ez a tudatszint a közösség-teremtésről, a szolidaritásról, az ítélet és elvárás nélküli elfogadásról és bizalomról szól. Vagyis a szeretetről, ami az élet és az igazi teljesség kulcsa. Ez a tanulási folyamat, a már elkezdődött Vízöntő korban fog végbemenni. Az emberiség evolúciója jelenleg a harmadik csakra szintjén áll, és most vált a negyedik fokozatba. Az első szint a gyökércsakra használatának megtapasztalása volt, ez a fizikai lét biztosítása. Ezt élte a Lemúriai ember. A második szint az Atlantiszi ember -függetlenül attól, hogy létezett-e valójában Atlantisz, ezt így hívjuk. Ezen a szinten a második csakra aspektusait,tehát az indulatok kiegyensúlyozását, a vágyakahoz való egészséges viszonyt, az isteni kód: a szerelem és az emberi szexualitás, valamint a fizikai kreativitás aspektusait tanulta -volna- meg használni az ember. A harmadik szakasz az önállóság, és az ego (azaz a személyiség, amit én a fizikai szinten élő „kis léleknek" is nevezek) harmónikus működtetésének tanulása, most is zajlik még. Sajnos ennek a torzulásait -akarathoz, hatalomhoz, birtokláshoz való viszony- is éljük éppen. Visszatérve az Atlantiszi emberhez, a feltételezések (és bizonyítékok) szerint: rendelkezett egyfajta kristály-energiával, amely hasonló erősségű mint az atomenergia. Ennek tulajdonítható az a pusztítás, melyről a Védákban olvashatunk és melynek nyomai ma is megtalálhatók Földünkön. A második csakra szintjén jelentkező torzulásoknak köszönhetően, rettenetes képességeik voltak ezeknek az embereknek. Tragikus, hogy ez a tanulási folyamat befejezetlen maradt, ugyanis ennek következménye, hogy a mai ember sem rendelkezik még az érzelmi intelligenciával (EQ). Pedig az érzelmek hatalmas energiákat tudnak fölszabadítani, sajnos hatalmas negatív energiákat is. Gondoljunk csak a haragra, a gyűlöletre.

  Nos a mai emberiség, mára a pusztításban a harmadik szinten jár: a hatalom és a birtoklás torz értelmezése miatt, céltalanná vált életünk, és veszélybe került lakóhelyünk a Föld is.

 • Azért valamennyire hasznos is, hogy átéljük a torzulásokat?
 • Pontosan, hiszen a nyílnak is kell az erő: megfeszítem a húrt, és ezzel indítom útjára. Ugyanígy tanuljuk -néha kényszertanulás útján- a szívcsakra, a negyedik csakra aspektusait mi is. Erről azt érdemes tudni, hogy egy nagyon különös, minőségi változást hoz ez az új út. Ez az első olyan csakra, amely nem a fizikai síkhoz, nem a földi inkarnációhoz kapcsolódik, hanem itt már más inkarnációs szinteket, más létsíkokat is meg tudunk majd élni. A gyökércsakra és a második, valamint a harmadik csakra is -ugyan nem anyagi, hanem energiatesteket összekötő központok- mégis a fizikai szinten működnek. De a negyedik csakra energiája, már nagyon éles átmenet egy másik dimenzió felé, nem az anyagi szint energiája. Ezt a modern fizika is alátámasztja, hiszen ott is sejthető és sejtik is már, hogy nem csak az anyagi sík létezik. Ők úgy hívják, hogy más dimenzió, más energiaszint, mi pedig más inkarnációnak nevezzük. Ez a kapcsolat már egy olyan minőségi ugrás lesz az emberiség fejlődésében, hogy ehhez igenis kellenek ezek a nagyon forradalmi, minőségi változások az emberi gondolkodásban.
 • Kellenek a nyilvános és széleskörű ezoterikus - pontosabban spirituális - ismeretek, és az erősen a transzcendencia határait ostromló gondolatok, érzések, észlelések. Tehát az együtt jár az emberiség fejlődésével, hogy egy bizonyos módon kezdünk a fizikai síkon való életünkből kitekinteni. Természetesen ez a fejlődés is, mint minden fejlődés, kitermeli a maga salakját, és ennek lehetünk tanúi az anyagba merülő kényszertanulás emberi, társadalmi, környezeti trgédiáit, következményeit látva.

A kiút azonban az önkéntesen választott út, a szeretet és a spirituális intelligencia (SQ) útja. Én ebben látom az okát, hogy ennyire elterjedt az Ezoteria.

Szükségünk van a tudatosan éber, szeretettel cselekvő emberre.

 

Maxima / X– Akták

Mire vagy allergiás, megmondom, ki vagy

A nyári hónapokat egyharmadunk eltorzult arccal szenvedi végig: köhög, tüsszög, prüszköl. Mi történe, ha sikerülne kiirtani az összes parlagfüvet? Az allergének a bűnösek, vagy azok csak láthatóvá tesznek egy, a lelkünk mélyére száműzött problémát?
„Egy testi tünet mögött mindig elfojtott lelki konfliktus áll – magyarázza Farkas Erzsébet, akinek szakterülete a spirituális pszichológia. A test szimbolikus formában fejezi ki, amit az illető elfojt magában. Az allergiás betegnek az agresszió, az akarat, a hatalom témája jelent gondot. Nem tud kiállni önmagáért, képtelen érvényesíteni az akaratát.”

A fiatal férj szociális otthonba küldi összeférhetetlen, hisztérikus anyósát, de emiatt bűntudata támad, nem tud az érzéssel mit kezdeni. Ekkor jelennek meg rajta allergiás tünetek, mert nem látja be, hogy vannak az agressziónak egészséges, indokolt formái is.

Ami a világban zavar, magadban nem tudod elviselni

Az allergia túlérzékenység olyan anyagokkal szemben, amelyek mások számára ártalmatlanok; hátterében viszont egy meg nem értett, félreértelmezett lelki konfliktus húzódik. A kérdés az: kit, vagy milyen szituációt nem tud valaki elfogadni? Ki, vagy mi irritálja valójában? Az allergiás ugyanis mindent akar, csak agresszívnak mutatkozni nem. Ő a jó kislány vagy jó fiú, akit mindenki szeret, és aki mindig megegyezésre törekszik. Sosem jön ki a béketűrésből, a hangja nyugodt, csendes. Érdekes módon, az allergia szezon alatt viszont eltorzult arccal kénytelen járni-kelni. Durva testi megnyilvánulásai arra utalnak: annyi elfojtott indulat tombol a lelke mélyén, hogy vulkánként tör felszínre. Mintha eltorzult arckifejezése mutatná az igazi arcát: milyen, amikor elveszti a kontrollt.

Allergia idején olyan energia tör utat magának az orron keresztül, amelynek kinyilvánítása elől az illető folyamatosan kitér. Az allergiás ugyanis soha nem vállalja fel ereje kinyilvánítását, nem vállalja fel a konfliktusokat. Küzd valami ellen, de agresszióját nem közvetlenül (nem azon, amire-akire valóban allergiás), hanem kerülő úton nyilvánítja ki. A nyílt szembefordulástól való félelmében, tudattalanul az ellen fordul, ami lelki ellenérzéseit fizikai formában fejezi ki.

Mire vagy allergiás?


Hogy az allergénnek kizárólag szimbolikus, nem pedig fizikai, kémiai hatása van, bizonyítja, hogy altatásban vagy narkózisban nem jelentkeznek allergiás reakciók, csupán éber állapotban. Akkor viszont a roham kiváltásához elegendő az allergén fotóját bemutatni! Nem az anyag felelős tehát a reakciókért, hanem a képzet, ami hozzá kapcsolódik. A parlagfű és a többiek „bűne” csupán annyi, hogy azt a tulajdonságot képviselik, amelynek elfogadásával az emberek nagy részének tennivalója van. Hiába irtjuk a parlagfüvet, azzal csak az adott energia egyetlen képviselőjét likvidáljuk, amelynek helyére azonnal másik lép, mert kell valami látható eszköz a külvilágban, ami segít láthatatlan ellenállásunkat tudatosítani. Ha egy allergént sikerül eltüntetni a Föld színéről, helyébe kettő újabb lép; a lista az idők folyamán nemhogy rövidülne, de folyamatosan bővül.

Az allergiás agressziója mellesleg abban is megnyilvánul, ahogy környezetére rákényszeríti a benne allergiát kiváltó növények, helyzetek elutasítását. Túlérzékenységével nem tudatosan, de zsarnokoskodik környezetén. Az allergiás betegek szervezetbe tömörülnek, ahol igyekeznek elérni az általuk ellenségnek kikiáltott növény teljes likvidálását; agressziójuk ebben az esetben is kerülő úton nyilvánul meg. A külvilágban ugyanis azt éljük meg ellenségként, amit magunkban nem tudunk elfogadni. Amint megtanulunk szembenézni az általunk került, hárított életterülettel, elfogadjuk és megszeretjük, azzal a részünkké válik, s azonnal megszűnik számunkra külső ellenségnek lenni.

„Mindig fel lehet tárni az egészen konkrét okot, azt az életeseményt, ami után az allergia kialakult – mondja Farkas Erzsébet. Például, amikor jogos önvédelemből agresszívan léptünk fel, de ez bennünk konfliktust okozott. A lelki kezelés ennek a folyamatnak a tudatosítását jelenti: elfojtás helyett meg kell tanulni az érzést elfogadni, majd eszközt találni a megfelelő kifejezésére. Ami pedig a diétát illeti, nagyon érdekes, hogy a tejet és a búzát kell a gyógyulás idején kiiktatni az étrendből, hiszen a tej és a búza is az élet archetípusa. Megint az az üzenet fogalmazódik meg, hogy itt az élet elutasítása történik.”

Az agresszió mögött félelem lapul

Az agresszió mindig összekapcsolódik a félelemmel: az ellen harcolunk, amitől félünk. Érdekes ezzel kapcsolatban felidézni a Félelem nélkül című filmet, ahol a főszereplő, aki eperallergiában szenvedett, egy repülőszerencsétlenség túlélőjeként egy időre teljesen megszűnik félelmet érezni, s ekkor eltűnik az eperallergiája is. Amint azonban visszatér a „normális” kerékvágásba, és ismét érez félelmet, allergiája is visszatér.

Az allergiás fél az élettől, és mindazt elutasítja, ami a lüktetést adja: a szexet, a szerelmet, az agressziót, de még az alantas matériának számító port is. A tisztaságot, emelkedettséget, nemességet hajszolja, s nem látja be, hogy az élet így valótlan, egyoldalú. Az allergia az élet üzenete, hogy legyünk nyitottak, és fogadjunk magunkba mindent, a tökéletlenségeivel együtt. Engedjük szabadon szenvedélyeinket, valódi énünket, fogadjuk el és merjük vállalni szexualitásunkat csakúgy, mint a bennünk rejlő agressziót. Az élet - és mi magunk is – úgy jó, ahogy van. Engedjük az életet áramolni magunkban, ne szabjunk gátat a szüntelen értékeléssel.

Szöveg: Oravecz Éva Csilla
Ha többet akar tudni a témáról:
Kurt Tepperwein: Mit árul el a betegséged?
Pósa Ferenc: A betegség, mint pótcselekvés
Dethlefsen-Dahlke: A lélek nyelve a betegség
Gonda-Illés: A test a lélek színpada

 

Hozzászólások  

#19 Csilla 2009-09-27 18:48
Egy történet a változásról...
Pánikbeteg voltam 15 évig, nem volt súlyos, utazni és egyedül lenni nem tudtam... Nem volt súlyos? Amikor elkezdődött a betegségem még nem ismerték fel, ezért gyógyszereket kaptam, nem használtak, letettem őket. 6 évig jártam a város egyik legjobb pszichológusáho z, az eredmény az volt, hogy konszolidáltuk a pánikot, létezni tudtam, de élni?
Amikor évekkel ezelőtt felhívtam Farkas Erzsébetet és időpontot kértem tőle, még nem tudtam, hogy életem legjobb döntését hoztam. Három hónapon belül eltűnt a pánikom, repülővel utaztam külföldre és az óta is, repültem: pontosan 9 alkalommal! Mindenhova elutazok, gyógyszerek nélkül, élvezve az utazást! Két éve - a saját döntésem okán és nem azért mert nincs más lehetőségem - egyedül élek, és jól érzem magam. Erzsébet szerint már túl jól is ezért tovább dolgozunk a párkapcsolati játszmáimon.
Ugyanis vigyázat! Erzsébet nem guru, nem jós, nem végez agymosást és egyéb ezoterikus abrakadabrát! A terápia, amit kapok tőle, végre megoldásokat is ad. Felderítjük, hogy mit miért mondtam, tettem egy adott helyzetben, és mit próbáljak máshogy tenni. Mivel megértem a mozgatórúgókat, nem kell megerőszakolnom magam, hogy másként viselkedjek legközelebb. Persze azért ez egy tanulási folyamat, felülírása régi beidegződésekne k. De az a jó benne, hogy mindig eredményes, nincs kudarc élmény.
Katolikus családban nőttem fel, ma is fontos számomra a vallásom. Hitemben is megerősített Erzsébet, még akkor is, ha néhány egyházról másként vélekedik. Nem az a lényeg, hogy univerzumról vagy Jézusról vagy, Allahról beszélünk-e, hanem a nagy egészet mozgató erőről, a világot meghatározó rajtunk kívülálló -- jó mondjuk így -- spirituális törvényekről. Érthetjük e ma már e nélkül a világot? Nem hiszem. Erzsébet a "ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel" tanítást úgy fordítja le, hogy a kapott negatív energiát, pozitív energiával viszonozd, ne tápláld a másik negatív elszívó erejét, fordíts rajta és mindenkinek jobb lesz. Ezt a módszert például az engem kipécéző főnökömnél próbáltuk ki. Mit mondjak, a harmadik alkalommal, a főnököm elsírta magát és feltárta előttem, hogy neki is milyen rossz az, hogy őneki a "kegyetlen vezető" szerepe jutott.
Sajnos (vagy nem sajnos?), nincs más utunk, mint észrevenni végre, hogy a világunk az a nagy festmény, amelyben mindenki egy puzzle darabka, egyszerre egyedi, mert nincs még egy olyan darab, és ugyanakkor beleilleszkedik a nagy egészbe és így alkotja meg az egész képet.
Jé! Ezt is Erzsébettől tanultam...
Csilla
#18 Szalkai Titi 2009-06-06 21:19
Én is csak megköszönni tudom azt a sok-sok szép tudást és megerősítést, amit kaptam Erzsébettől.
Teljesen véletlenül (mondhatni "érzésre"), akadtam rá a műsorára talán két-három éve, és szépen ott is ragadtam. :-) De nagyon örültem neki!

Jó egészséget kívánok mindenfajta szempontból!
#17 ANI 2009-01-27 15:56
TETSZIK AZ OLDAL
#16 Ildikó 2009-01-25 20:51
Kedves Erzsébet!
Nagyon sajnálom, hogy egy jó ideje nem látható a tv-ben, igazán hiányzik. Gyakran megnéztem még az ismétléseket és csak ittam a szavait. Remélem, hogy hamarosan újra üdvözölhetjük a képernyő előtt!
Jó egészséget és további sok sikert kívánok!
Üdvözlettel:
Ildikó
#15 Pálma 2008-12-23 20:19
Namaste Erzsébet!

Köszönjük, hogy van!

Kívánunk boldog, csodákban teli ünnepeket!

Pálma és családja
#14 Vinczeffyné Jeney Klára 2008-12-20 20:53
Csodálatosan összefoglalja az a karácsonyi cikk a szeretet lényegét. A jó szeretetét.
Tiszta, építő gondolatok.
Köszönet érte.

Szeretettel üdvözlöm és jó egészséget kívánok!
Klári
#13 Kunikida 2008-12-01 22:21
Nagyon érdekelnek a spirituális témák.....
Remélem a fejlesztés alatt után meditatív zene is lesz
Tetszik az oldal!
#12 Eszter 2008-11-11 15:16
Ma néztem a fix tévén a júliusi adás ismétlését... frissebb nem akadt? Amúgy szeretem a műsort.
#11 Juli 2008-08-09 23:21
Én a PAX Tv-t tudom nézni, és nagyon szeretném, ha a menedék műsorában, újra hallhatnám. Üdvözlettel Juli.
#10 P. József 2008-06-15 09:37
A Spiritusz nagyon jó műsor, de kicsit le van maradva az oldal szerkesztés, feltöltés. Örülnénk, ha szinkronban lenne a tévében leadott aktuális témával.
Üdv: Pejo
#9 Margó 2008-06-03 22:00
Kedves Erzsébet, gratulálok a honlapjához, fantasztikus! Igazán izgalmas, témákat, hasznos információkat gyüjtött csokorba. Várom további értékes írásait. Munkájához további sikereket és egészséget kívánok :)
#8 kajati sarolta 2008-04-22 17:46
ma láttam először a tv-ben és nagyon megfogott! Szeretnék többet hallani és tudni. köszönöm szépen
#7 Márta 2008-01-16 19:01
Kedves Erzsébet!
Évek óta hűséges, sőt rajongó nézője vagyok a műsorának, ami nem kismértékben járult hozzá, hogy a "hajamnál fogva" kihúzzam magam a depressziómból, ami valóban attól volt, hogy túlterheltségem nél fogva nem maradt időm, energiám a töltekezésre, ennél fogva már csak a negatív dolgokat voltam képes érzékelni.
A cikkben leírtakkal teljes mértékben azonosulni tudok, öröm volt olvasni az eddig tanultaknak ezt a kristálytiszta esszenciáját. Gratulálok!!!
Rengeteg embernek nyújt lelki táplálékot. Az Ön segítségével egyre többen jövünk rá arra, hogy elsősorban önmagunkat,nem pedig másokat kell megváltoztatnun k, illetve megítélnünk.
Az ember csak álmélkodik, mint a gyermek,
amikor látja, hogy valóban MŰKÖDNEK ezek a "szeretetmunkák ". A legvadabb, leghisztisebb embert is le lehet csendesíteni egy szeretetteljes mosollyal,ölelé ssel. Az is fontos, hogy ne keseregjünk múltbéli
"ballépéseinken", hanem fogadjuk el a tanulás
részeként.Ha az útkereső ember hallgat a belső hangjára, akkor kisebb-nagyobb csalódások árán megtalálja a számára megfelelő tanítót.
Munkájához további jó egészséget kívánok.
Üdvözlettel: Márta
#6 Lilla 2008-01-06 23:16
Tárgy: Köszönöm a 2007-es évemet!
Kedves Erzsébet!
visszatekintettem a 2007-es évemre és sok minden történt:
(férjemmel folyamatosan csinosítgattuk új lakásunkat, volt egy vakbél műtétem és egy foggyökér ciszta műtétem, új munkahelyem lett pénzügyi tanácsadóként, 10 éve halogatott vágyam teljesült, hogy időt szakítsak angol tanulmányaim folytatására és le nyelvvizsgázzak , 5 éve nap mint nap keményen készültem, hogy nemzetközi játékvezető legyek: elértem, 2008.jan.1-től megkaptam a címet., sok új ismerősöm lett), DE mégis ami EMBERKÉNT
a legfontosabb és legmeghatározób b volt az a SZENTBÉKKÁLLAI TÁBOR.NAGYON KÖSZÖNÖM hogy megismerkedhett ünk (ez is évek óta várt álmom volt)., hogy még közelebb kerülhettem Istenhez, mint azelött., hogy megláttam és megtapasztaltam , hogy minden ember egyenlő és egyforma (így már nem csak tudom),. hogy megláthattam, hogy mekkora ereje van a szavaknak és gondolatoknak (így már nem csak tudom)., hogy megismerhettem gyermeki lelkem egy részét, így közelebb kerülve önmagamhoz., hogy megérezhettem a tiszta ételek, italok energiát adó erejét., hogy megszólítottak a fák, a kövek, a természet., hogy univerzális energiát kaptam a csoport ereje, szeretete, szelleme által és a mese szavai által, amit az esti tűznél hallgathattunk! Azóta minden nap úgy érzem magam, mintha kábítószereznék , mert jobban megértem az eddig elhangzott spiritusz adások lényegét, így euforikus állapot vesz körül, az élet minden eddig jelentőségtelen nek hitt pillanatában is, mert már tudom hogy mindegyik pillanat hatalmas jelentőséggel bír és igyekszem mindegyikben meglátni a szépet! ERZSÉBET! EGYSZERŰEN KÖSZÖNÖM!
Üdvözlettel:Lilla
#5 Kröell-Dulay Emőke 2007-11-10 09:44
Erzsébet!Gratul álok a honlaphoz,most járok itt először.További sikert,bőséget. no meg egészséget kívánok. Emőke
#4 Éva 2007-10-29 17:44
Várom, hogy fel legyen töltve az összes csakrához vonatkozó jellemzés, így Erzsébetnek nem kell annyiszor el mondania a csakrák jelentését.
Sok kérdésem lenne, mivel én 36/9-s vagyok. Örülnék, ha fel tehetném kérdéseimet. További sikeres munkát kívánok!
#3 Zoltán 2007-10-09 09:28
Nagyon ritka az ilyen letisztult, egomentes, igaz gondolkodás. Sokan foglalkoznak a témával ma már, de könyveket kiadni, tanítani, irányt mutatni csak az ilyen érett lelkeknek lenne szabad& Sajnos a műsorait ritkán van csak módom megnézni, de azon ritka alkalmak is sokat képesek adni. További sok sikert, és energiát munkájához!
#2 magdi 2007-09-13 11:41
Egyből megtetszett az oldal, kiváncsian várom a "fejlesztés alatt" állókat is. Kérdezni is lehet pl. Farkas Erzsébettől? Lenne egy csomó kérdésem.
#1 ERZSÉBET 2007-08-09 13:48
GRATULÁLOK A MÜSORHOZ +AZÉRT HOGY A VIDÉKIEKNEK IS ELÉRHETŐ LESZ !!!!!!

TOVÁBBI SOK SIKERT KÍVÁNOK A MUNKÁJÁHOZ
NAGY SZÜKSÉGÜNK VAN ÖNRE

ÜDV.ERZSÉBET

Smaragdút
tévéműsor, Fix Tv

fix tv erzsebet small
A műsor, az ismétlések, az információk és a videótár megtekintéséhez kattintson a képre!

Élő műsor kéthetente:
hétfőn, 19:45 óra

Internetes elérés:
www.fixhd.tv

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE: